Catering voor bedrijven is een onmisbaar element in veel kantoorpanden, fabrieken en zakelijke gelegenheden. Zowel medewerkers als klanten hebben behoefte aan een goede, gezonde en voedzame maaltijd. Zowel ontbijt, lunch als de avondmaaltijd (en overwerkmaaltijden). In veel grote bedrijfspanden zitten een cateraar. Dat wil zeggen dat deze cateraar zelf eigenaar is van alle apparatuur, spullen en verantwoordelijk is voor de inkoop en exploitatie van al het eten. Dit cateringbedrijf verzorgd vaak ook bedrijfsborrels en hapjes tijdens lokale evenement.
Interne bedrijfscatering
Zoals gezegd hebben grote kantoren een interne cateraar. Soms wordt dit volledig gedaan met eigen medewerkers. Een bedrijf neemt dan alle kosten voor de exploitatie voor zijn rekening en heeft koks en bedienend personeel op de loonlijst staan. Dit kan echter behoorlijk in de papieren lopen. Voor bedrijven die meer een flexibele oplossing zoeken is er natuurlijk de cateraar van buiten.
Externe bedrijfscatering
Het komt ook vaak voor dat er een externe cateraars wordt ingehuurd om lunches en cateringprojecten te draaien. Soms maken deze aanbieders gebruik van de keuken faciliteiten van een kantoor. Is dat geen optie dan wordt alles op een andere locatie (externe keuken) voorbereidt en klaargemaakt. Vervolgens wordt alles op lokatie bezorgd.
Bedrijfsrestaurant
Indien een bedrijfspand beschikt over een bedrijfsrestaurant kunnen medewerkers elke dag genieten van heerlijke en vooral gezonde maaltijden en dranken. Alles wordt voor ze geregeld. Een werkgever kan ervoor kiezen om medewerkers hier financieel in tegemoet te komen. Vooral tijdens overwerken / overuren in de avond kan het een uitkomst zijn als er een warme maaltijd op de zaak geserveerd wordt in de bedrijfskantine.
De catering van een bedrijf is binnen dat bedrijf vaak een hot gespreksonderwerp. Naast de weersverwachting, is de temperatuur van de soep of de kwaliteit van het brood een belangrijk onderwerp. Al met al kunnen we wel stellen dat het een belangrijk onderwerp is waar medewerkers het onderling met elkaar over hebben.
Daarnaast is de hygiëne rond de bedrijfscatering een belangrijke factor. Sinds zo’n tien a twintig jaar zijn de normen flink toegenomen. Een goede ontwikkeling, want hierdoor weet je ook dat bepaalde producten niet hergebruikt kunnen worden (bijvoorbeeld een salade). De controles zijn zo streng, dat een cateraar het zich niet permitteert om daar een risico in te nemen.
Het is namelijk terecht om te vragen waar een goede bedrijfscatering aan dient te voldoen. Een antwoord is eigenlijk niet in een zin te geven, omdat een goede bedrijfscatering op meerdere vlakken goed moet scoren. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er een bepaalde kwaliteit geleverd wordt. De ondergrens moet hoog liggen en het is zaak dat een broodje ook echt vers is. Net als de groente en het fruit. Ook de producten die wat langer houdbaar zijn, moeten tenminste nog houdbaar zijn op de dag dat de klant het restaurant bezoekt.